Home Wellbeing – Cum influențează natura stănătatea mintală?

22nov.2022 Home Wellbeing – Cum influențează natura stănătatea mintală?

Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește acum în zone urbane, iar sociologii spun că până în 2050 această proporție va fi de 70%. Deși legătura de cauzalitate nu a fost pe deplin elucidată, urbanizarea este asociată cu un nivel crescut de boli psihice. Se pare că viața într-o zonă urbană se asociază cu mai multe tipuri de stres, fie că este vorba de zgomot, creșterea interacțiunilor sociale superficiale în detrimentul socializării de calitate sau trafic, care cresc stările anxioase.

De asemenea, potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial peste 320 de milioane de persoane  sunt afectate de depresie, în timp ce aproximativ 5% din populația României suferă de o formă de tulburare depresivă. Și vorbim aici doar de cazurile diagnosticate oficial.

Printr-un experiment controlat, cercetători din Statele Unite și Suedia au încercat să determine dacă o experiență petrecută în natură poate influența ruminația – acea gândire repetitivă, uneori chiar obsedantă, axată pe aspecte negative, aceasta reprezentând un cunoscut  semnal de alarmă în apariția numeroaselor afecțiuni psihice.

Experimentul a presupus ca 38 de persoane care locuiau în mediul urban și care nu aveau un istoric de tulburări mintale au fost împărțite în două grupuri și li s-a cerut să facă o plimbare. Unul dintre grupuri a mers timp de 90 de minute printr-o zonă naturală frumoasă, bogată în vegetație, din apropierea campusului Stanford, pe când cel de-al doilea a mers de-a lungul unui drum foarte aglomerat din centrul orașului californian Palo Alto. Participanții au răspuns atât înainte cât si după plimbare la un chestionar conceput pentru a măsura tendința lor spre ruminație și depresie. De asemenea, atât înainte cât și după plimbare asupra tuturor participanților au fost efectuate investigații imagistice prin intermediul cărora le-au fost examinate creierele. Coordonatorii experimentului au studiat în special o regiune a creierului numită cortex prefrontal subgenual, o zonă care s-a dovedit a fi deosebit de activă în timpul ruminației.

Rezultatul a fost că persoanele care s-au plimbat 90 de minute într-un cadru natural armonios au manifestat o scădere a tendinței spre ruminație, răspunsurile lor la chestionar fiind diferite după plimbare. Și în activitatea creierului a fost constatată o schimbare semnificativă, respectiv scăderea activității în cortexul prefrontal subgenual, regiunea de interes pentru cercetători.

De asemenea, pe lângă reducerea gândurilor ruminative, a stărilor de anxietate și depresie, s-a constatat că o plimbare prin pădure poate reduce nivelul hormonilor de stres din sânge și ajuta la scăderea glicemiei.

Nu este de mirare că foarte mulți oameni doresc să evadeze din zonele aglomerate ale orașului, în încercarea de a reduce stresul și factorii de risc în ceea ce privește sănătatea lor mintală.

Încet – încet un nou concept – acela de home wellbeing – capătă tot mai multă popularitate în rândul locuitorilor din mediul urban, care devin tot mai conștienți că locul în care locuiesc le afectează covârșitor sănătatea fizică și mintală. Cu alte cuvinte, oamenii se îndreaptă către acele tipuri de locuințe care le oferă apropiere față de natură, dar și alte aspecte importante care aduc echilibru și confort.

O terasă cu vedere  către pădure poate fi o veritabilă sursă de relaxare după o zi extenuantă petrecută la birou, iar vecinătatea pădurii aduce o multitudine de posibilități de a face sport în aer liber. Locuitorii din GREENFIELD Băneasa sunt privilegiați din acest punct de vedere, căci cartierul se află la liziera pădurilor Băneasa și Tunari, iar o plimbare prin pădure poate restabili într-adevăr echilibrul mental mai repede decât ne imaginăm. Mai mult, pe lângă cele 900 de hectare de pădure care îl înconjoară locuitorii din GREENFIELB Băneasa au la dispoziție 2 parcuri private și numeroase spații verzi, prin care se pot plimba în liniște pentru a-și reîncărca bateriile.

În definitiv cea mai mare problema în ceea ce privește menținerea unei bune sănătăți mintale nu este reprezentată de factorii de stres, ci de resursele pe care le avem la dispoziție pentru a le face față. În GREENFIELD Băneasa găsești apartamente cu 2, 3 sau 4 camere foarte aproape de pădure astfel încât stilul de viață activ și sănătos este este la îndemâna oricui.

Dacă și tu visezi să îți recapeți echilibrul interior șă să adopți un stil de viață care să susțină acele obiceiuri care ne mențin sănătatea mintală și fizică, fă o vizită în cartierul GREENFIELD și află dacă este locul de viață potrivit pentru tine.

 

Programează o vizionare

VideoBG Placeholder