Notice: Undefined index: url in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/seo/class-wpml-seo-headlangs.php on line 53 Notice: Undefined index: code in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/seo/class-wpml-seo-headlangs.php on line 53 Cum ajuta natura dezvoltarea copiilor - Greenfield Copou
Notice: Undefined index: url in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/language-switcher/class-wpml-ls-model-build.php on line 159 Notice: Undefined index: code in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/url-handling/class-wpml-endpoints-support.php on line 245 Notice: Undefined index: code in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/url-handling/class-wpml-endpoints-support.php on line 247 Notice: Undefined index: native_name in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/language-switcher/class-wpml-ls-model-build.php on line 189 Notice: Undefined index: translated_name in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/language-switcher/class-wpml-ls-model-build.php on line 198
Notice: Undefined index: url in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/language-switcher/class-wpml-ls-model-build.php on line 159 Notice: Undefined index: code in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/url-handling/class-wpml-endpoints-support.php on line 245 Notice: Undefined index: code in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/url-handling/class-wpml-endpoints-support.php on line 247 Notice: Undefined index: translated_name in /var/www/copou_website/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/language-switcher/class-wpml-ls-model-build.php on line 198

Cum ajuta natura dezvoltarea copiilor

Cum ajuta natura dezvoltarea copiilor

Viata urbana pe care o traim, gadget-urile si tehnologia care ne inconjoara la tot pasul ne fac pe cei mai multi dintre noi sa privim natura ca pe un loc cu totul separat de mediul nostru ambiant de zi cu zi, ca pe un spatiu pe care il frecventam numai in situatii deosebite, cu ocazia unei excursii sau a unui concediu.

Uitam astfel ca de fapt natura este mediul din care provenim si de efectele benefice pe care aceasta le poate avea asupra psihicului si fizicului nostru.

Cei care au cel mai mult de castigat de pe urma contactului prelungit cu natura sunt copiii, iar beneficiile sunt multiple. Joaca in natura le ofera copiilor posibilitatea sa isi dezvolte abilitati pe care si le dezvolta mult mai greu jucandu-se in spatii inchise.

Padurea, spre exemplu, ofera o sursa inepuizabila de invatare: atatea specii de plante si arbori, atatea specii de pasari si insecte, culorile felurite ale frunzelor, lumnina ce razbate printre coroanele copacilor, atatea sunete si mirosuri deosebite!

Iata care sunt doar cateva dintre beneficiile pe care timpul petrecut in natura le are asupra dezvoltarii copiilor:

Natura este benefica pentru dezvoltarea multisenzoriala – toate simturile sunt stimulate in egala masura. Stari precum curiozitatea, empatia, increderea, grija fata de celalalt, compasiunea se activeaza in natura. Copiii care au acces la parcuri si locuri de joaca in aer liber fac mai multa miscare si in felul acesta prezinta un risc mai mic de a avea probleme legate de greutate. Copiii care au acces la natura prezinta niveluri reduse de anxietate si depresie si o stima de sine mai ridicata decat copiii de aceeasi varsta care nu au la fel de mult acces la spatii naturale. Atunci cand petrec mai mult timp in mijlocul naturii, copiii constientizeaza mai usor dimensiunea uriasa a lumii in care traim si astfel percep gravitatea propriilor probleme ca fiind mult mai mica fata de lumea exterioara. Copiii cu ADHD care se joaca frecvent in aer liber au simptome mai putin grave decat cei care se joaca mai mult in interior. Persoanele care au avut contact cu natura in copilarie sunt mai predispuse sa aiba atitudini de protejare a naturii. Timpul petrecut in aer liber scade riscul de miopie. Un studiu efectuat in Australia, intre 2003-2005, pe aproximativ 4000 de copii cu varste intre 6 si 12 ani, a reliefat 3 tipuri de activitati in care este implicata vederea: la distanta mica (cititul si desenatul), la distanta medie (privitul la TV sau folosirea calculatorului) si la distanta mare (sport in aer liber, mers cu bicicleta). Concluziile studiului au aratat ca frecventa miopiei, la copii de aceeasi varsta, era cu atat mai scazuta cu cat timpul petrecut in natura era mai ridicat si viceversa.

Asadar, petrecerea catorva ore in mijlocul naturii nu trebuie sa reprezinte o activitate singulara, o data la cateva luni, caci lipsa contactului regulat cu natura poate avea efecte nedorite asupra dezvoltarii copiilor nostri.

Cere mai multe detalii