Pădurea Băneasa, pădurea cu puteri vindecătoare

04apr.2024 Pădurea Băneasa, pădurea cu puteri vindecătoare

Poluarea aerului a contribuit la peste 17.000 de decese în România în 2019. Calitatea aerului în orașe, o preocupare majoră pentru fiecare dintre noi.

În ultimii ani, un efort substanțial de cercetare s-a concentrat pe legăturile dintre poluarea aerului cu particule și sănătatea noastră precară. Ca rezultat, valoarea PM10 sau PM2.5 a fost stabilită ca măsură a unor astfel de poluanți care pot provoca în mod direct boli.

PM2.5 (sau particulele fine) sunt particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri, iar PM10 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri.

Însă, așa cum știm deja, planeta noastră, dacă ne gândim la nivel macro, și mai ales corpul uman, privind la nivel micro, au capacitatea extraordinară de regenerare dacă le oferi condițiile potrivite.  Așadar, un antidot pentru aceste particule în suspensie, responsabile de atât de multe boli îl reprezintă prezența pădurilor în mediul urban. Copacii pot acționa ca filtre biologice, eliminând un număr mare de particule din aer și, prin urmare, îmbunătățind calitatea aerului în mediile poluate. Astfel, concentrațiile de PM2.5 tind să fie substanțial mai mici în zonele cu suprafață de pădure mai mare.

Conform studiului State of Health in the EU – Romania – Profil de țară din 2021, factorii de risc comportamentali și de mediu constituie cauza a peste jumătate din totalul deceselor în România. Dieta neadecvată, tutunul și poluarea aerului sunt principalii factori care duc la creșterea ratei mortalității.

Potrivit acestui profil de țară, poluarea aerului, sub formă de particule fine de materie (PM2.5) și expunerea la ozon, a contribuit, conform estimărilor, la 7% din totalul deceselor în 2019 (peste 17.000 de decese) – o pondere mult mai mare decât media înregistrată în țările UE (4%). În majoritatea cazurilor, poluarea atmosferică contribuie la decesele cauzate de bolile cardiovasculare și respiratorii și de anumite tipuri de cancer.

Peste o treime din decesele înregistrate în România în 2018 au fost cauzate de boli cardiovasculare. Cancerul pulmonar este principalul factor de deces asociat cu cancerul, cu o rată de mortalitate în creștere de aproape 11% începând cu anul 2000.

Sursa: State of Health in the EU · România · Profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea

Calitatea aerului în orașe este o problemă de sănătate publică majoră, afectând milioane de oameni în întreaga lume. Urbanizarea accelerată contribuie semnificativ la poluarea aerului, cu impact direct asupra sănătății locuitorilor.

Particulele în suspensie (PM), inclusiv particulele inhalabile (PM10) și particule fine (PM2.5), sunt dăunătoare sănătății umane. În special, PM2.5 are un impact negativ mai mare asupra sănătății umane. PM2.5 poate pluti în atmosferă pentru o lungă perioadă de timp și se poate răspândi la scară largă prin circulaţia atmosferică. Mai mult, suprafața specifică mare a PM2.5 ii permite să adsorbă ușor metalele grele și compușii organici toxici, intră în sistemul respirator uman, pătrund în sânge și, ulterior, provoacă boli grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, cancer pulmonar sau alte boli. Pentru fiecare 10 μ g/m3 creștere în PM2.5, rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului pulmonar crește cu 6-8%.

Pădurea poate juca un rol important în atenuarea poluării cu PM, în afară de reducerea emisiilor la sursă.

Țări și orașe ale lumii investesc sume colosale pentru împădurire. În ultimii ani, administrația municipală a orașului Wuhan a investit 2 miliarde de yuani chinezești (CNY), care echivalează cu 2,82 milioane USD, în fiecare an, pentru împădurire.

În GREENFIELD Băneasa o avem moștenire. Nu trebuie decât să ne bucurăm de ea, Pădurea Băneasa, și evident, să o protejăm pentru a o transmite generațiilor viitoare.

Alte măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului în marile orașe:

  • Promovarea transportului public și a altor forme de transport ecologic, cum ar fi bicicleta sau mersul pe jos.
  • Îmbunătățirea standardelor de emisii pentru vehicule și industrie.
  • Sensibilizarea publicului și promovarea unor comportamente responsabile pentru protejarea calității aerului.

GREENFIELD Băneasa este cartierul îmbrățișat de 900 de hectare de pădure. Locuitorii complexului rezidențial se bucură și respiră un aer mai curat datorită acestei poziționări privilegiate din Sectorul 1 al Capitalei, îmbrățișat fiind pe două laturi de Pădurea Băneasa.

În concluzie, a alege să locuiești în GREENFIELD, cartierul îmbrățișat de Pădurea Băneasa, înseamnă mult mai mult decât a opta pentru o nouă adresă, este o decizie în favoarea sănătății, bunăstării și armoniei cu natura. Într-o eră în care calitatea aerului urban este o preocupare crescândă, având impact direct asupra sănătății noastre și a generațiilor viitoare, GREENFIELD Băneasa oferă un refugiu de liniște și aer curat, o oază rară în tumultul urban.

Acest cartier nu numai că promovează un stil de viață sănătos prin proximitatea sa cu natura, dar și prin designul său urbanistic care încurajează activitățile fizice, întâlnirile comunitare și un mod de viață sustenabil. Locuind aici, vei beneficia zilnic de filtrul natural al Pădurii Băneasa, care reduce semnificativ prezența particulelor fine în aer, contribuind astfel la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

În final, GREENFIELD Băneasa reprezintă alegerea înțeleaptă pentru toți cei care își doresc să îmbine confortul urban cu beneficiile incontestabile ale vieții la marginea unei păduri, dovedind că este posibil să ai parte de ce e mai bun din ambele lumi. Astfel, dacă își dorești aer curat, spații verzi generoase și o comunitate de calitate, GREENFIELD Băneasa este destinația ideală.

Programează o vizionare

VideoBG Placeholder