Homeschooling, unschooling sau worldschooling? Educația de “acasă” nu doar până la 7 ani.

15nov.2022 Homeschooling, unschooling sau worldschooling? Educația de “acasă” nu doar până la 7 ani.

Încă de când plănuiesc să își întemeieze o familie, în mintea viitorilor părinți încep să se nască tot felul de întrebări despre educația pe care cel mic o va primi. Viitorii sau proaspeții părinți au în față fie perspectiva sistemului tradițional de educație, care presupune în general o școală, un colectiv de copii și unul sau mai mulți profesori care predau acestor copii cunoștințe din diverse domenii după o programă foarte bine stabilită, fie aceea a modalităților de învățare neconvenționale, care încep încet-încet să fie cunoscute și în România.

Haideți să le luăm pe rând și să aflăm ce presupun, cum se diferențiază dar și ce au în comun acestea:

  • Homeschooling-ul este o formă de educație realizată acasă și ghidată de părinte. Părintele decide cu privire la ceea ce copilul învață și cum învață. Chiar dacă se realizează acasă, această formă de educație are o structură și urmează o programă decisă de părinte, care poate fi chiar curricula națională a țării respective, la care pot fi adăugate elemente din curricula altor state sau poate fi chiar o combinație. Părintele se poate ocupa personal de educația copilului sau poate delega această sarcină parțial sau total unui pedagog cu experiență în homeschooling. În România, homeschooling-ul este legal doar pentru copiii cu nevoi educaționale speciale sau nedeplasabili din punct de vedere medical, dar cărora le sunt recunoscute studiile făcute acasă. Pentru a găsi o portiță legală, părinții care doresc să opteze pentru acest tip de educație aleg să își înscrie copilul la școli acreditate din străinatate care oferă cursuri online. Printre vedetele care au ales acest tip de educație pentru copiii lor se numără: Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow, Tom Cruise, Will Smith, Angelina Jolie și Brad Pitt.
  • Unschooling-ul sau “deșcolarizarea” este o formă de educație realizată acasă, ghidată de copil. Cu alte cuvinte copilul este cel care decide ce învață și cum învață în funcție de pasiunile, interesele și curiozitățile lui, fiind susținut de părinte, care îi facilitează oportunități de învățare și răspunde nevoilor copilului pe tot parcursul procesului. Așadar, aici nu există o structură prestabilită sau o programă, fără ca acest lucru să însemne că micuțul este într-o vacanță perpetuă.
  • Worldschooling-ul (sau travelschooling-ul sau roadschooling-ul) este învățarea prin călătorii și presupune un stil de viață nomad în care familia își mută locuința la intervale de timp mai scurte sau mai lungi în așa fel încât să satisfacă nevoile educaționale ale copilului. Acest stil de educație este definit de adepții săi prin dictonul “It’s when the whole world is your school, instead of school being your whole world” și pune accentul pe învățarea prin experiențe directe, pe contactul nemijlocit cu natura și cu alte culturi. În cazul worldschooling-ului educația nu este ghidată exclusiv de copil ca în cazul unschooling-ului, dar nici nu urmărește o programă anume ca în cazul homeschooling-ului. Următoarea destinație este decisă în funcție de interesele fiecărui membru al familiei. Acest tip de educație nu poate fi practicat decât dacă părinții au job-uri remote sau dacă au surse de venit pasiv care să poată susține acest stil de viață.

 

Deși toate aceste tipuri de educație au particularitățile lor și se diferențiază în anumite aspecte, toate au însă ceva în comun: necesită alocarea unor resurse semnificative, atât financiare cât și de timp din partea părintelui, și faptul că toate se desfășoară în sânul familiei, în mediul cel mai familiar copilului, adică toate se desfășoară ACASĂ, oriunde ar fi acest acasă, și cu siguranță calitatea actului de educație este direct influențată de specificul acestei case.

Toate aceste opțiuni educaționale au la bază dorința de a evita rigiditatea sistemului tradițional de învățământ și de a nu încorseta prea mult copilul în opțiunile sale de studiu. În fiecare dintre cele 3 opțiuni de mai sus, părinții depun eforturi considerabile pentru a suplini prin oportunități de învățare în mod practic avantajele sistemelor de educație clasice. Astfel, o locuință care facilitează experiențe de învățare în mod direct, senzorial, reprezintă un avantaj imens.

Când copilul locuiește într-un apartament situat la doar câteva zeci de metri de pădure, cum sunt cele din GREENFIELD Băneasa, un cartier unic aflat într-un cadru natural spectaculos, are acces în mod direct la o sumedenie de informații din domeniul botanicii, zoologiei, ornitologiei, etc.. El își poate culege în mod direct din natură, cu sprijinul adultului de lângă el, informații despre arbori și plante, despre multitudinea de specii de păsări și insecte ce populează pădurea Băneasa, despre habitatul și comportamentul acestora. Copilul poate deprinde mai ușor comportamente responsabile de protecție a mediului înconjurător atunci când vede în mod direct de ce este importantă conservarea naturii.

Având toate aceste resurse de studiu al naturii la doar câțiva pași distanță, nu este de mirare că foarte multe familii cu copii aleg, an de an, să trăiască în acest ansamblu rezidențial din Sectorul 1. Indiferent de opiniile personale în privința diverselor sisteme de educație, toți cei care aleg GREENFIELD Băneasa caută acel home wellbeing, fără de care nu se poate vorbi de o dezvoltare echilibrată și armonioasă a copiilor.

Un alt aspect pentru care cei care doresc să le umple timpul copiilor cu experiențe distractive sunt atrași de ansamblul GREENFIELD Băneasa este și poziționarea acestuia cu acces foarte ușor către DN1, Centura București și ieșirile spre autostradă, care oferă posibilitatea de a organiza mici escapade de weekend în împrejurimile Bucureștiului, fără a pierde prea mult timp în trafic.

Dacă și tu dorești să-i oferi copilului tău un mediu propice pentru dezvoltare armonioasă și învățare fără stres, indiferent de sistemul de educație pe care îl admiri, te invităm să faci o vizită în GREENFIELD Băneasa și să îți imaginezi cum ar fi să locuiești aici. Nu vei fi dezamăgit!

 

Programează o vizionare

VideoBG Placeholder