Apa potabilă din Greenfield, de unde vine și cum ajunge în casele voastre

13apr.2020 Apa potabilă din Greenfield, de unde vine și cum ajunge în casele voastre

În contextul crizei de sănătate mondiale, apa, care alături de săpun este cel mai important aliat în lupta cu covid19, a redevenit unul dintre subiectele preferate de discuție ale rezidenților cartierului nostru.

 

Apa este substanța absolut indispensabilă vieții, indiferent de forma sa de agregare. De aceea, asigurarea unei ape potabile de foarte bună calitate pentru locuitorii din Greenfield a fost, este și va rămâne una dintre cele mai importante preocupări pentru Impact. Și pentru a oferi mai multă substanță acestei declarații, în cadrul acestui articol vom explica în detaliu de ce calitatea apei potabile din Greenfield este la acest moment una dintre cele mai ridicate din București, fiind în fapt echivalentă cu apa potabilă îmbuteliată, din magazine.

 

Proveniența

Apa destinată consumului menajer în Greenfield Residence este extrasă de la o adâncime de 225 – 240 de metri prin patru puțuri de forare (F1, F2, F3, F4) organizate în două gospodării de apă (GA1, GA2). Un puț de forare are în medie un debit optim exploatabil de aproximativ 3.7 – 4.7 litri pe secundă. Apa preluată astfel din subteran este utilizată atât în scop igienico-sanitar cât și pentru asigurarea rezervei de incendiu.

Procesul de tratare

Dupa extragerea din puțuri, apa este supusă unui tratament fizico-chimic pentru a atinge standardele necesare consumului, atât pentru băut sau gătit, cât și pentru igiena personală. Potabilizarea apei se face în stațiile de tratare corespunzătoare fiecărei gospodării de apă, amplasate subteran în zone de protecție sanitară.

Fiecare stație de tratare este formată din:

- Instalație clorinare (pompă dozatoare de hipoclorit de sodiu)

- Rezervor de înmagazinare (cu rol și de bazin de reacție)

- Grup de pompare

- filtru pentru sedimente (filtru cu sită și funcție de autocurățare),

- filtru cu cărbune activat

- filtru de sterilizare UV.

 

Apa extrasă din foraj pe conducta de aducțiune este tratată mai întâi cu hipoclorit de sodiu pentru eliminarea elementelor nocive precum hidrogenul sulfurat sau amoiacul, dar și pentru creșterea vitezei de oxidare a fierului, manganului și a materiilor organice oxidabile. După aceasta urmează etapa de oxidare, care se realizează în rezervoarele de înmagazinare de 250mc, durata acestei etape fiind de aproximativ 5 ore.

 

Rezervoarele de stocare a apei destinate consumului curent (potabil, menajer și igienico-sanitar) precum și rezerva intangibilă de incendiu sunt realizate din beton armat cu hidroizolație specifică. Volumele rezervoarelor sunt de 200 de metri cubi pentru gospodăria de apă GA1 și de 2x250 de metri cubi pentru gospodăria de apă GA2.

 

Apa este apoi pompată cu ajutorul grupului de pompare în filtrul de sedimente unde se rețin materii în suspensie, de până la 50 de microni.

Următoarea etapă de filtrare este filtrarea cu Cărbune Granular Activat, folosită pentru corectarea parametrilor de gust, miros și culoare, dar și pentru a elimina orice urme de clor liber, trihalometani (THM’s), cloroform, insecticide, ierbicide, hidrocarburi aromatice polinucleare, bifenoli policlorinati, substanțe organice volatile și sute de alți potențiali contaminanți organici ce pot fi prezenți în apă.

 

Dezinfecția finală ce elimină bacteriile sau virușii se realizează cu ajutorul instalației de radiație UV. După această etapă, apa are parametri de consum excelenți și este pompată în instalația de distribuție către blocuri.

 

Rețeaua conductelor de apă este montată subteran la o adâncime de 1,20 metri și este alcătuită din țevi fabricate din polietilenă de înaltă densitate.

Atât sursa apei (puțuri de mare adâncime) cât și performanțele stației de tratare asigură pentru locuitorii Greenfield o calitate excelentă a apei potabile, aceasta reieșind și din toate testele (proprii sau făcute de către DSP) realizate până în prezent.

 

Procedura de testare a apei

 

Apa destinată locuitorilor din cartierul Greenfield Residence este supusă permanent analizelor de laborator de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industrială. Parametrii analizați sunt în număr de 17, și anume: clor rezidual, amoniu, aluminiu, conductivitate, cloruri, culoare, duritate, fier, mangan, nitrați, nitriți, oxidabilitate, pH, sodiu, sulfuri și hidrogen sulfurat, sulfați și turbiditate. 

Aceste analize verifică faptul că parametrii analizați se încadrează în concentrațiile maxime admise de către Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile.

Programul de testare și verificare a calității apei este impus de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (D.S.P. București) și presupune analize compleze (însumând 57 de probe obligatorii) pe tot parcursul anului, conform procedurii anexate.

 

În afara testarilor obligatorii prevăzute în programul de testare, Impact efectuează teste suplimentare periodice, atât pentru parametri neincluși în listele de măsuratori obligatorii, cât și pentru a utiliza mai multe laboratoare în testarea probelor.

 

Buletinele de analiză sunt puse la dispoziția AIH, care la rândul său, le pune la dispoziție (la cerere) tuturor celor interesați.

Deasemenea, începând cu luna mai, buletinele de analiză vor fi disponibile în cadrul Helpdesk. Pentru a beneficia de cont pe platformă, vă amintim că trebuie să fiți proprietarul apartamentului și să aveți un cont validat. Fiecare apartament poate dispune de un singur cont HelpDesk.

 

Masuratorile efectuate până acum confirmă permanent faptul că apa potabilă din Greenfield are parametri de calitate cel puțin egali cu apa plata îmbuteliata ce se poate cumpăra din magazine.

Sperăm că toate informațiile prezentate mai sus vă sunt de folos și vor creste încrederea dumneavostră în calitatea serviciilor puse la dispoziția locuitorilor Greenfield.

Anexe:

Analize calitatea apei Ansamblul residentialBaneasa Greenfield Program de monitorizare a calitatii apeiAnsamblul residential Baneasa Greenfield Calendar monitorizare calitate apa potabila

 

 

 

 

 

Programează o vizionare

VideoBG Placeholder