De ce să alegi un apartament certificat BREEAM Excellent?

10mai2024 De ce să alegi un apartament certificat BREEAM Excellent?

Sustenabilitate – unul dintre cele mai dezbătute subiecte la momentul actual. Peste tot în jurul nostru se vorbește despre tranziția către sustenabilitate, în toate domeniile de activitate, inclusiv în cel imobiliar. Dar ce înseamnă asta pentru cei care vor să cumpere o locuință?

Cel mai des întâlnite în cazul clădirilor rezidențiale sunt certificatele verzi obținute în cadrul unui sistem național, ale căror caracteristică principală este performanța energetică clasa A. Aceasta presupune un consum de energie redus, ceea ce se traduce prin costuri mai mici la utilități.

Pe lângă acest sistem local de certificare, există un standard recunoscut la nivel internațional: BREEAM. Acesta recunoaște valoarea proiectului pe toată durata ciclului de viață, începând cu faza de proiectare și construcție. Este un proces foarte complex, care evaluează performanța energetică a clădirilor, în ce măsură oferă acestea un mediu sănătos pentru locuitori, inovație, utilizarea terenurilor, calitatea materialelor folosite, managementul construcției, poluare (reducerea emisiilor de carbon), transport, managementul apei și al deșeurilor. Așadar, BREEAM presupune clădiri construite cu materiale sustenabile, care le oferă locuitorilor un grad ridicat de confort în interior și în exterior, care rezistă bine în timp și la schimbările climatice și care protejează în același timp mediul înconjurător și biodiversitatea încă din faza de construcție.

Evaluarea BREEAM are mai multe nivele, care cresc gradual, în funcție de procentajul obținut de clădiri/proiecte: Acceptable, Pass, Good, Very Good, Excellent și Outstanding. În România, acest standard este mai puțin cunoscut, fiind folosit mai des pentru clădiri de retail, logistice și birouri și mai puțin pentru cele de locuințe.

Noua fază de dezvoltare din GREENFIELD Băneasa, cartierul Teilor, este proiectată și dezvoltată la standardul BREEAM Excellent.

 

Cum este implementat standardul BREEAM Excellent în apartamentele din Teilor, GREENFIELD Băneasa

  1. Sănătate și wellbeing

Noile apartamente din GREENFIELD Băneasa sunt concepute să le ofere locuitorilor un mediu sănătos și bunăstare. Sistemele de ventilație îmbunătățite ale clădirilor din Noul GREENFIELD asigură o calitate bună a aerului din interior, iar confortul termic este asigurat prin controlul temperaturii din cameră.

Înainte de proiectarea noilor clădiri s-au efectuat studii de însorire, o cerință obligatorie a certificării BREEAM Excellent. De ce? Studiile demonstrează că eficiența pătrunderii luminii naturale în locuință contribuie la creșterea cu până la 26% a capacității de învățare și la o productivitate cu 18% mai mare. Așadar, apartamentele din Noul GREENFIELD au fost dotate cu terase ample și zone vitrate mari, care să permită pătrunderea luminii naturale în cea mai mare parte a zilei, ceea ce creează condiții optime pentru a locui sau chiar și pentru a lucra, în cazul celor care vor avea un birou amenajat acasă.

Pe lângă un mediu sănătos în interiorul locuinței, o contribuție semnificativă la sănătatea fizică și mentală a locuitorilor o au și priveliștea superbă oferită de Pădurea Băneasa și spațiile verzi amenajate din cartier.

  1. Performanță energetică

Noile clădiri din GREENFIELD Băneasa beneficiază de energie regenerabilă. Cartierul dispune de un parc fotovoltaic format din 1.297 de panouri, cu o capacitate totală de 700 kWp, care va asigura 30% din necesarul de energie pentru clădirile din cartierul Teilor, inclusiv iluminat public.

Fiecare clădire este dotată cu sistem de management integrat cu funcții inteligente pentru economisirea energiei, sistem de securitate integrat, generare de energie de urgență, detectoare de fum / căldură și iluminare inteligentă.

Pentru menținerea unei temperaturi optime, clădirile au izolație termică superioară, din materiale durabile. Astfel, dincolo de confortul termic asigurat, locuitorii beneficiază și de un consum de energie redus.

Per total, aceste soluții reduc consumul de energie cu până la 50%.

  1. Transport

Certificarea la capitolul transport încurajează crearea accesului facil către variante de transport sustenabile pentru toți utilizatorii clădirii.

În GREENFIELD Băneasa, locuitorii au la dispoziție stații de încărcare pentru mașini electrice, trotinete electrice pe care le pot folosi în interiorul cartierului și rasteluri pentru biciclete. Pentru a încuraja transportul alternativ, la doar câteva minute de cartierul Teilor se află un terminal STB pentru linia 203, care asigură conexiunea cu centrul orașului, respectiv stația de metrou Piața Victoriei.

Mai mult, cartierul GREENFIELD Băneasa este dezvoltat în jurul conceptului ”orașul de 15 minute”, oferind acces la servicii și facilități în interiorul cartierului: magazine de proximitate, centru wellness (fitness, piscine, spa, clase de grup), salon de înfrumusețare, restaurante, cafenele, centru comercial, curățătorie de haine, spălătorie auto, parcuri, locuri de joacă. În curând, acestor facilități li se vor adăuga un centru educațional modern, cu grădiniță și școală de stat, precum și o biserică. Lucrările pentru construirea școlii de stat și a grădiniței de stat au fost demarate.

  1. Ecologie și poluare

Pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător și a crea un mediu sănătos pentru locuitori, în Noul GREENFIELD s-au folosit materiale durabile, cu o amprentă de dioxid de carbon redusă și vopseluri cu un nivel scăzut de substanțe poluante.

Pe parcursul construcției, s-a efectuat un management al deșeurilor riguros, astfel încât să nu afecteze mediul înconjurător. Mai mult, în cartier sunt dezvoltate spații verzi, realizate de un peisagist, utilizându-se arbori aclimatizați.

În GREENFIELD Băneasa, a fost abordată și utilizarea sustenabilă a apei. Astfel, în viitorul apropiat, cartierul va beneficia de ape geotermale, existând un proiect în acest sens.

Beneficiile locuirii într-un ansamblu certificat BREEAM Excellent, în cifre

  • Economie de bani: costuri de mentenanță cu circa 13% mai mici.
  • Economie de bani și protejarea resurselor: reducerea consumului de enrgie și de apă cu până la 50%, respectiv 39%.
  • Mediu sănătos pentru locuitori și protejarea mediului înconjurător: reducere cu până la 39% a emisiilor de dioxid de carbon și cu până la 70% a cantității de deșeuri.

Principalele idei de reținut

Faza a IV-a de dezvoltare din GREENFIELD Băneasa este concepută la standarde de calitate și sustenabilitate BREEEAM Excellent, recunoscute a nivel internațional.

Locuirea într-o locuință certificată BREEAM excellent îți va aduce costuri mai mici și o apreciere mai mare a locuinței în timp, deoarece locuințele sustenabile sunt mai valoroase.

Apartamentele din GREENFIELD Băneasa construite la acest standard îți aduc și alte beneficii prețioase pe termen lung: sănătate fizică și psihică, stare de bine, economie de timp.

Programează o vizionare

VideoBG Placeholder