Aplicarea cotei reduse de TVA la achiziționarea unei locuințe de către persoanele fizice

10mart.2021 Aplicarea cotei reduse de TVA la achiziționarea unei locuințe de către persoanele fizice

În general, deși în ultimii ani tendința este în scădere, unul dintre cele mai importante criterii pentru achiziționarea unei locuințe noi, și de cele mai multe ori cel care înclină balanța decizională într-o direcție sau alta, este prețul final ce trebuie plătit. Compus din valoarea apartamentului cumulată cu cea a anexelor (boxă, loc de parcare etc.) și a taxelor și impozitelor corespunzătoare, prețul unui apartament trebuie analizat astfel încât componenta suplimentară să fie cât mai puțin împovărătoare pentru cumpărător.

De aceea, una dintre politicile pentru care dezvoltatorii imobiliari au militat ani de zile a fost aceea a unei taxe pe valoarea adăugată (TVA) specifice pieței imobiliare de 5%, în locul celei de 19%, valabilă pentru bunuri de larg consum. Dacă pentru persoanele juridice această taxă e posibil să nu prezinte o importanță deosebită, ea fiind ulterior regularizată cu echivalentul provenit din încasări, pentru persoanele fizice TVA poate fi deseori motiv de decizie negativă de achiziționare. Spre exemplu, în cazul unui apartament cu preț de vânzare de 100.000 de euro, diferența dintre TVA de 19% și TVA de 5% este de 14.000 de euro, adică prețul unui automobil de clasă medie, nou nouț.

În prezent, TVA de 5% se aplică doar prețului apartamentelor cu suprafețe utile de maxim 120 mp, fără a se lua în calcul și suprafețele anexelor și dacă, simultan, suma totală a prețurilor apartamentului, terenului (acolo unde este cazul) și a anexelor nu depășește 450.000 de lei (92.000 de euro).

Venind în sprijinul celor ce doresc achiziționarea unui apartament nou, indiferent că este primul, al doilea sau al patrulea, de la 1 Ianuarie 2022 cota de TVA aplicată va fi de 5% pentru orice achiziție de locuință ce nu depășește suma totală de 140.000 de euro, calculată în lei la cursul BNR din data de 1 Ianuarie a fiecărui an în care se încheie tranzacția respectivă.

Astfel, conform textului legii, cota redusă de 5% va fi aplicată chiar și în cazul avansului pentru un apartament nou, dacă din contractul încheiat rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite condițiile menționate mai sus.

Putem așadar anunța că, în Noul Greenfield, în proporție de 90%, apartamentele cu livrare după 1 Ianuarie 2022 vor avea aplicată o cotă de TVA de 5%, atât pentru apartamentele propriu-zise, cât și pentru locul de parcare subteran și/sau boxa aferente.

Și pentru că avantajele achiziționării unui apartament în Noul Greenfield nu se rezumă doar la taxele scăzute de către stat, puteți beneficia încă de pe acum de prețurile Smart ale apartamentelor aflate acum în faza de construcție.

E bine de știut și că, simultan cu dezvoltarea noilor apartamente, am demarat construcția Greenfield Plaza, un centru comunitar multifuncțional care va include un strip mall, SPA, piscine interioare și exterioare, săli de fitness și spații suplimentare pentru servicii. Investiția va fi finalizată la începutul anului 2022 și va acoperi 21.496 mp.

Dezvoltarea cartierului se bazează pe soluții inteligente care asigură eficientizarea consumului de resurse pe o perioadă îndelungată. Locuitorii din complex au un stil de viață sănătos, iar în Greenfield Băneasa Residence și împrejurimi sunt numeroase oportunități pentru a practica sportul în natură.

Ansamblul are numeroase spații verzi, inclusiv parcuri private, alei de promenadă și multiple locuri de joacă pentru copii. La acestea se adaugă 4.500 mp de spații dedicate sportului cum ar fi spații pentru fitness, teren de sport și piscine.

Nu rata cele mai bune poziționări, la preț SMART!

Programează acum o vizionare și hai și tu în comunitatea Greenfield. Pentru mai multe detalii privind ansamblul rezidențial Greenfield puteți accesa site-ul proiectului www.greenfieldresidence.ro sau ne puteți contacta pe email la greenfield@greenfieldresidence.ro

Programează o vizionare

VideoBG Placeholder