8 Rezoluții realiste pentru comunitatea și locuința ta, la început de an!

09ian.2020

Începutul lunii ianuarie este cea mai bună perioadă pentru întocmirea unei liste (preferabil palpabilă, în detrimentul uneia imaginare) cu rezoluții.

 Și dacă cele mai întâlnite obiective ale oamenilor au legătură cu antrenamentele fizice, o dietă echilibrată, călătoriile ori obținerea unui loc de muncă mai bun, îți propunem să te gândești și cum să fii un locatar mai bun, un exemplu pozitiv în comunitatea din care faci parte. 

Acum este un bun moment să reflectezi la interacțiunea pe care o ai cu vecinii tăi, la proiectele comunitare pe care le puteți face împreună, dar și la cum să îți organizezi mai bine casa în noul an și să scapi de toate acele lucruri inutile, care nu fac altceva decât să umple spațiul. 

Obiective în relația cu ceilalți locatari

1. Oferă mai des ajutorul tău vecinilor

Vecinul bun la nevoie se cunoaște! O mână de ajutor oferită la momentul potrivit va conta mult pentru cei cu care împarți comunitatea. Fie că ajuți un vecin să mute o piesă de mobilier, că îi împrumuți un obiect de care are nevoie ori că pur și simplu îi ții ușa în timp ce intră în scara blocului, cu mâinile pline de cumpărături, gestul tău va fi primit cu bucurie. Nu numai că le vei câștiga simpatia și încrederea celor din jur, dar se vor oferi și ei să te ajute atunci când vei avea nevoie.

2. Implică-te în activitățile locale

Concentrat pe carieră și pe grijile familiale, ești de multe ori absent din viața comunității în care trăiești? Fă o schimbare în noul an și propune-ți să te implici mai mult în activitățile din zonă. Participă la ședințele ocazionale și vino cu soluții atunci când apar probleme în cartier. Răspunde afirmativ la invitațiile vecinilor și fii activ în comunitate ori de câte ori poți și ai ceva timp liber. 

3. Fii vecinul împăciuitor!

Încă o rezoluție pe care ar trebui să o incluzi pe lista ta în acest an este să fii mai îngăduitor și să nu fii tu acel vecin care intră imediat într-un conflict. Fă un efort extra și încearcă să înțelegi și perspectiva celuilalt, înainte ca problema ca escaladeze.  Alege-ți cu grijă cuvintele și nu uita, ce ție nu-ți place, altuia nu-i face! 

4. Surprinde-ți vecinii cu un mic cadou

Indiferent că este sărbătoare sau nu, îți poți surprinde vecinii cu o mică atenție. Fie că împarți cu ei unele dintre deserturile care îți ies cel mai bine, fie că le faci cinste cu un pahar de vin ori o doză de bere, cu siguranță vei fi vecinul care va aduce entuziasm în cartier! Sharing is caring mai ales în lumea reală, nu doar pe rețelele de socializare, unde există tendița unor exagerări în comunicarea de grup.  

Dacă vrei să afli mai multe despre regulile unei comunități, citește acest articol

Rezoluții pentru locuința ta

Acum că știi cum să fii un locatar exemplar, te invităm să îți setezi rezoluții și pentru locuința ta, locul în care îți încarci bateriile la final de zi și în care petreci momente frumoase alături de cei dragi. 

1. Optimizează spațiile de depozitare

De câte ori ai simțit că nu ai suficient spațiu pentru lucrurile tale? Este momentul să treci la acțiune și să faci o optimizare inteligentă a dulapurilor și a altor spații de depozitare. Folosește zonele libere, așa cum sunt colțurile unei încăperi, prin montarea unor rafturi ori a unor cârlige. Pe interiorul uşilor de la dulapuri pot fi puse agăţătoare pentru eşarfe, fulare, curele ori cravate. Depozitează lucrurile sub pat și sub alte piese de mobilier care au picioarele mai înalte. 

2. Donează lucrurile de care nu mai ai nevoie

Cu siguranță ai piese vestimentare și accesorii pe care nu le mai porți de ceva vreme și care îți ocupă spațiul prețios din casă. Pune-le pe toate într-o cutie și mergi la un centru care se ocupă de donarea hainelor, la un magazin de haine care le strânge pentru reciclare (H&M are astfel de programe în toate magazinele din București) și, dacă produsele sunt în stare bună poți să le pui pe grupuri de Facebook (ex: free Cycle Bucuresti) și să le dai cui are nevoie de ele. 

3. Împrumută tot ce e mai bun din stilul Feng Shui

Regulile Feng Shui te ajută să obții o locuință armonioasă, încărcată cu energie pozitivă, 

mai simplă și mai relaxantă. Unul dintre cele mai importante principii Feng Shui este să renunți periodic la obiectele inutile. Altfel, prezența acestora va conduce la blocarea energiilor benefice ale spațiului. 

Amenajează casa într-o maniera minimalistă pentru a crea o atmosferă relaxantă, plină de energie pozitivă. Păstrează în jurul tău doar obiecte de care te leagă amintiri frumoase!

 

4. Amenajează-ți apartamentul dupa influențele eco-friendly 

Preocuparea față de mediul înconjurător a crescut în ultimii ani, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Dacă nu ai făcut deja acest pas, află că este ușor să te ghidezi după influențele eco-friendly.  Acest stil de viață este bazat pe reducerea consumului de energie, a apei și pe refolosire și reciclare. Spre exemplu, poți să scoți din priză televizorul și calculatorul atunci când nu le folosești, să oprești apa în timp ce te speli pe dinți ori să uzi plantele cu apa în care ai fiert ouă. 

Mai mult de atât, poți să investești în gadgeturi mai prietenoase cu mediul înconjurător, așa cum sunt: termostatele inteligente, încărcătoarele eco și prizele inteligente. Astfel nu numai că vei fi mai responsabil față de natură, dar vei observa și un consum mai mic pe facturile lunare. În caz că una dintre rezoluțiile tale este să cheltui mai puțini bani anul acesta, vei bifa două obiective dintr-o dată.

Aceste rezoluții sunt promisiunile pe care ți le faci ție la început de an. Ia-ți angajamentul măcar pentru câteva dintre aceste obiective și numai că vei fi mai mândru/ă de tine, dar îi vei face și pe cei din jur să se simtă mai bine. 

Fii un om și un vecin mai bun, dacă îți dorești un cartier și o comunitate mai bună și mai frumoasă. Nu uita că orice schimbare începe odată cu tine! 

Iar tu poți să faci Greenfield să fie un loc de poveste!  

Programează o vizionare