NOUTĂȚI

Alegerea perdelelor si a draperiilor


Perdelele si draperiile joaca un rol foarte important in amenajarea unei locuinte deoarece ele sunt cele care pot salva o incapere cu aspect tern sau pot transforma o amenajare realizata cu piese de mobilier corect alese intr-un adevarat dezastru.

Din acest motiv, cel mai bine ar fi sa te ocupi de alegerea perdelelor la final, cand deja ai
ales mobilierul, covorul si celelalte elemente importante de decorare a camerei.IMG_6303

Primul lucru de care trebuie sa te asiguri este ca ai facut corect masuratorile. In ceea ce priveste lungimea perdelei este recomandat ca aceasta sa nu depaseasca cu mai mult de 30 de cm in fiecare parte rama geamului. O lungime prea mare ar putea crea senzatia de camera mica, iar una mai scurta ar putea lasa sa treaca fascicule deranjante de lumina pe la extremitatile perdelei.

Pentru a crea falduri elegante, ce dau senzatia de amplitudine, lungimea perdelei propriu-zise trebuie sa fie dubla fata de distanta pe care o avem de acoperit, iar a draperiei o data si jumatate.

In ceea ce priveste inaltimea perdelei trebuie sa masori distanta dintre punctul de prindere si podea. Pentru un aspect somptuos, old-fashion sau traditional, perdeaua poate sa atarne maximum 10 cm pe podea, iar in cazul unei incaperi mobilate modern, minimalist, trebuie sa se termine chiar la punctul de intalnire cu podeaua. In general, sunt de evitat inaltimile intermediare care vor fragmenta vizual incaperea si care vor lasa sa se vada in mod neplacut caloriferele sau alte obiecte utilitare.

Pe de alta parte, daca ai norocul sa locuiesti intr-un apartament cu incalzire prin pardoseala, fara calorifere sau tevi la vedere, asa cum sunt apartamentele din Greenfield, ai o libertate mai mare in alegerea inaltimii perdelelor si te poti juca mai usor cu diverse accesorii de pliere totala sau partiala ale acestora.

La bucatarie putem alege o perdea scurta, tip vitraj, care sa decoreze fereastra, dar care sa lase spatiu de miscare si sa permita curatenia frecventa in acest spatiu.

Cele mai folosite materiale pentru confectionarea perdelelor sunt de obicei voalul, semiorganza sau organza, primele doua fiind mai usor de confectionat si calcat.

Atunci cand alegem materialul pentru draperie, pe langa aspectele legate de cromatica si imprimeu, trebuie sa mai tinem cont de nevoile de estompare a luminii din camera respectiva. In functie de materialul din care sunt confectionate draperiile pot fi: soft, tafta, nisip sau black out. Dintre acestea, draperiile nisip sunt cele mai pretentioase deoarece se confectioneaza si se calca mai greu, iar draperiile black out au gradul cel mai mare de absortie a luminii, dar sunt mai grele astfel incat au nevoie de un sistem de prindere foarte solid.

Avand in minte acest pasi simpli pentru alegerea corecta a perdelelor si a draperiilor, nu iti ramane decat sa iti pui la incercare imaginatia, sa combini culori si texturi astfel incat sa-ti transformi apartamentul in caminul intim si confortabil la care ai visat dintotdeauna.

Iar daca ai nevoie de un pic inspiratie poti vizita oricand apartamentele din Greenfield, iar colegii nostri specialisti in design interior iti stau la dispozitie cu sfaturi utile!


<

>